2013 - 2014 / Chazal 33

previousnext

Program
Residential

Client
M & A

Status
Nearing completion

Contractors
Family House Planet Eco
Verhassel - Viaene

Deze transformatie van een appartement tot een Zeer Lage Energie-woning kan worden opgevat als een proefproject, een toegepaste haalbaarheidsstudie voor de kwalitatieve energetische opwaardering van veel Brusselse woningen.

DE STAD

Pas ‘dankzij’ de oliecrisis in 1973 en 1979 wordt de wereld zich bewust van de eindigheid van de oliereserves. Door de enorme stijging in brandstofprijzen begint men, sinds begin jaren ’80, de Belgische woningen te isoleren. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is slechts 5,5% van alle woongebouwen gebouwd in de laatste 30 jaar . Er kan dus gemakkelijk gezegd worden dat een enorm deel (95% !) van de Brusselse woningen zich nog zéér ver van de huidige energieprestatie-eisen bevindt... Zo’n drie kwart van de Brusselse bevolking woont in een appartement. In 2001 was dit 71,2% , en dit aandeel neemt enkel toe. Nieuwe eengezinswoningen zijn quasi onbestaand, en de bestaande herenhuizen worden onderverdeeld en verkocht als losse appartementen.

DE WONING

Bouwen in een stad is, met goede reden, onderworpen aan een aantal stedenbouwkundige spelregels. Deze regels zijn gekend, en gelijk voor iedereen. Het verbouwen van een appartement binnen een mede-eigendom voegt hier nog een extra graad van complexiteit aan toe. Je bent niet alleen afhankelijk van de ‘goodwill’ van de mede-eigenaars voor sommige essentiële ingrepen; de architecturale en technische mogelijkheden zijn ook een pak beperkter dan wanneer je op de schaal van een volledige woning kan werken. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan het plaatsen van (gevel)isolatie, het aanpassen van technische schachten, enzovoort.

DE INGREEP

Het project is gelegen op de bovenste verdieping en dakverdieping van een bestaande meergezinswoning van 1924. Tot enkele maanden geleden (april 2013) was dit een opbrengsteigendom met één eigenaar. Nu is de woning verdeeld in een commerciële gelijkvloers (de wijkbakker), 2 appartementen, en onze duplex. De handelsruimte en 1 appartement zijn nog steeds te koop. De ingreep betreft de renovatie van het oorspronkelijke appartement plus de zolderruimte tot een Zeer Lage Energie (ZLE)-duplex. Het werken op deze schaal brengt dus een aantal beperkingen met zich mee, inclusief het werken in goede verstandhouding met de verkopende en de nieuwe mede-eigenaars... De doelstelling is om een zo laag mogelijke energiebehoefte voor verwarming te bekomen (NEB verwarming < 30 kWh/m²), gebruik makend van doorgedreven isolatie en nieuwe basistechnologieën. Er wordt balansventilatiesysteem met warmterecuperatie wordt voorzien, verwarming gebeurt met een HR Top ketel (voorzien op toekomstige uitbreiding met zonneboiler). Het dak wordt gerenoveerd en bijkomend geïsoleerd, en er wordt een kleine dakuitbouw met toegang tot dakterras gecreëerd. De wanden worden langs binnenzijde geïsoleerd. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van ecologische materialen, en er is extra aandacht besteed aan het oplossen van koudebruggen die een dergelijke renovatie met zich meebrengt. De toegepaste keuzes worden ook afgecheckt aan de hand van effect versus financiële impact. Het is een nuchter projectje dat met beperkte middelen zo efficiënt mogelijk wil zijn.

DE TOEKOMST

Brussel is op de goede weg, en de Voorbeeldprojecten spelen een essentiële rol in de bewustmaking van het grote publiek van een ‘nieuwe manier’ van bouwen en omgaan met het milieu. Wij hopen met dit bescheiden projectje te kunnen bijdragen aan dit proces, door aan te tonen dat het kan, op elke schaal!

previousnext
Chazal 33
Chazal 33
Chazal 33
Chazal 33
Chazal 33
Chazal 33
Chazal 33